Fiecare om isi doreste sa fie unic, original sau autentic. Sa fie apreciat si sa iasa in evidenta prin cine este, ce face sau chiar prin ce are.
Insa, in acelasi timp, mereu ne comparam cu altii – daca suntem mai buni sau nu, daca avem mai mult sau mai putin decat ceilalti, daca suntem mai frumosi, mai destepti s.a.m.d. Autenticitatea nu se obtine prin comparatie. Prin comparatie se obtine ierarhizarea raportata la acelasi sistem de valori.
Interesant este acest paradox: oamenii vor sa fie “in randul lumii”, le este teama de judecata altora, depun foarte mult efort sa para si sa fie in acord cu sabloanele societatii, dar in acelasi timp spun ca vor sa fie autentici si originali.
Ii judeca pe altii in functie de cat de mult se supun canoanelor sociale, ii pun la zid si ii ataca pe cei care sunt sau indraznesc sa traiasca diferit, le este teama de diversitate si de unicitate pentru ca nu o inteleg, dar ei spun ca isi doresc si admira autenticitatea si originalitatea.
Din pacate, omul este conditionat de mic sa fie sau sa para ca este intr-un anume fel. Prin educatie suntem uniformizati si ni se cere sa renuntam la a fi noi insine doar ca sa corespundem asteptarilor celor din jur. Asa ajungem sa traim in negare de sine si sa avem vieti asemanatoare cu cei din jur, cu mici variatiuni pe tema.
Renuntand la noi insine, ne straduim sa iesim invingatori in comparatia sociala. Ne inhibam dorintele, visurile, pasiunile, traim pe pilot automat, fara bucurie si implinire, insa important este sa primim acceptul celor din jur. Nu mai conteaza ca suntem tristi sau deprimati – daca starnim invidia sau admiratia altora inseamna ca am reusit in viata.
Si autenticitatea? Unde mai este ea? Ei bine, oamenii care vor sa fie cu adevarat autentici este necesar sa isi creeze un sistem de valori propriu. Sa renunte la comparatie, la dezideratele pe care le exprima “gura lumii” si sa isi croiasca calea lor proprie prin viata, avand mereu in minte faptul ca, indiferent de opozitia sau de judecata la care sunt supusi initial, cand reusesc sa traiasca viata visurilor lor castiga respectul si admiratia celor care isi sacrifica sinele pentru a trai in “turma”.
Si chiar daca nu vor obtine respectul sau admiratia celor din jur, nici nu conteaza. Pentru ca ei sunt fericiti cu ei insisi si impliniti in viata pe care o traiesc, in mod autentic.

By Ursula Sandner


Autentifica-te in contul tau Creeaza cont nou

Your privacy is important to us and we will never rent or sell your information.

×
Creeaza cont Ai deja un cont?

 
×
Ai uitat datele de autentificare?
×

Go up